Golden oldies. Om att hänga tavlor

Written by admin. Posted in Linnéa Therese Dimitriou

En sak som jag ofta stött på i samband med att jag hängt utställningar är personer med måttstockar och miniräknare som slaviskt följer det gyllene snittet.  Det är en intressant sak som påverkar vår vardag och formspråk mer än vad många vet om, en matematisk formel för estetisk harmoni.  Formaten A3, A4 etc bygger t.ex. på ’den gyllene rektangeln’. Även om man inte använder formeln medvetet så påverkar den hur vi placerar saker och vad vi uppfattar som snyggt.

Jag brukar komma på mig själv med att använda det gyllene snittet instinktivt vilket jag tror många gör, men om man någon gång ’fastnar’ kan det vara värt att ha lite koll på hur det funkar och faktiskt testa att göra saker utifrån den här beräkningen.

För övrigt då det gäller att hänga tavlor är jag mer för att hänga enligt ’mittlinjen’ av en tavla eller väggprydnad snarare än att matcha under/överkant. Jag tycker också att det är fint att hänga tavlor i ’ kluster’ istället för att alltid hänga med lika avstånd och höjd utspritt runt en lokal eller ett hem.

Det jag tycker att många gör fel då de hänger tavlor är att man sätter dem för högt. Tips är att hänga just under ögonhöjd eftersom det är mer bekvämt att titta lite neråt än uppåt. Tänk på att tavlan/affischen/konstverket ska ha en relation till beskådaren, man ska kunna se den från ett bekvämt ställe. En annan sak att tänka på när man hänger hemma är att tänka på vart man har sina fönster så att konstverket inte förstörs av solljus. Lagom ljus, men inte överbelysa så att nyanserna kommer bort.

Mer information om gyllene snittet finns på wikipedia, illustrationer här:

Golden-rectangle-detailed.svg

Fil:Image-Golden_ratio_line.png

Butiker som ser ut som hem och vice versa

Written by admin. Posted in Linnéa Therese Dimitriou

Jag driver ju bland annat en butik, SKATBO (skatanskriver.blogg.se / schmack.noxshop.se) – en liten butik där vi blandar vintage med lokal design, fair trade m.m. Butiken är väldigt liten och påminner kanske lite om att gå in och gräva i någons garderob. Särskilt i andra vintagebutiker har jag märkt att det är en populär inredningsstrategi att utgå från boudoir eller walk in closet som inspiration och det är ju logiskt med tanke på att sakerna bara finns i ett exemplar och att de har en historia- och det i sig gör ju att stämningen blir mer av att man kikar in i en personlig samling. 

Samtidigt väljer alltfler att skylta med sina smycken och kläder hemma och låta dessa bli en del av hemmets inredning.  Jag tycker det är toppen att använda sina vackraste kläder och smycken- särskilt om man som jag är en riktig ’loppis-skata’ och samlare- för att kunna njuta av sina fynd istället för att förgäves försöka trycka in allt i alltför små garderober eller lådor där smycken trasslar sig in i varann och kläder tappar formen. 

 

 

 

The way we wore

The way we wore

 

bild från craftstylish.com

19butternut.blogspot.com

Mer om att inreda arbetsrummet

Written by admin. Posted in Linnéa Therese Dimitriou

Till Mia som kommenterade det förra inlägget och undrade vilka färger man ska välja till ett arbetsrum så skulle jag säga att det beror på vad du ska syssla med där. Vitt är det bästa tycker jag om man ska jobba med färg och form- det finns ju en anledning till att i princip alla gallerier, ateljéer och museum har vita väggar. Det reflekterar ljuset och förvirrar inte ens färgintryck av det man gör.

Ska man göra annat så kan grönt vara bra om man vill slappna av och stänga ute stressen medan pigga färger som gult och rött kan ge energi att ta tag i saker. Jag gillar ljust på väggen och sen mörkt golv och mörka möbler för att ge rummet lite tyngd. En enkel anslagstavla där man samlar på utklipp och peppande saker kan vara bra som ett alternativ till skissbok om man inte vill spika/nåla på väggen varje gång man ska göra en moodboard. Byråer är bra möbler att samla material i, även gamla hattlådor som man kan trava på varann i ett  hörn (går även att köpa i inredningsbutiker för billig penning).

Snygga hattlådor (från installation av Libby Black)

Snygga hattlådor (Libby Black)

Själv gillar jag att ha alla mina material i färgordning. Martha Stewart är skrämmande men något som jag är avundsjuk på är hennes ’craft room’.  Hon har valt att måla sina möbler i avstressande grönt och väggen i en varm vit ton. Själv skulle jag ha valt en mörkare skogsgrön hellre än den här ärtiga men…

Pysselrum Martha-style

Pysselrum Martha-style

För övrigt, som alltid med inredning så är ljussättning viktigt. I ateljén är naturligt ljus att föredra, dvs ett fönster. Idealet är takfönster för då får man ett jämnare ljus över dagen. Men för den som ännu inte har en takvåning eller ens ett fönster till förfogande eller egentligen alla vi som lever i det här norrländska mörkret så finns det lyckligtvis lampor som är rätt så bra. En stark lampa i taket som ger ett jämnt och kallt ljus och bra färgåtergivning kan kombineras med en bra skrivbordslampa och en mindre lampa när man vill ha det lite mysigt.

The Zone

Written by admin. Posted in Linnéa Therese Dimitriou

En av de mest uppmärksammade inrednings- ’makeovers’ på senaste tiden är den som Marie-Louise Ekman gjort. Hon har just tillträtt som chef på Dramaten och för att markera detta har hon målat det gamla inrökta gubbiga rummet vitt, tagit bort allt tjafs och på så vis framhävt rummets jugendstil och de stilrena möbler som finns kvar samt såklart sig själv- en färgstark person med speciell stil. Stolarna har hon behållit men klätt om i rosa. Rummet visar hennes bakgrund som konstnär, med ett rum som ser ut som en ateljé eller ett galleri som med vit färg avspeglar ljuset. Den kommunicerar till besökaren vem hon är och den förändring hon bidrar med till institutionen.

Marie-Louise i kontoret

Marie-Louise i kontoret

Marc McGuiness (http://www.wishfulthinking.co.uk) är poet och coach för kreativa personer. Han har en massa bra tips på hur man ska organisera sitt liv för att hamna i ’creative flow’. Ett är att man ska skapa en situation som man associerar med kreativitet. Bland de exempel han tar är författaren Maya Angelou som när hon ska skriva har en mycket speciell rutin. Hon checkar in i ett hotellrum på förmiddagen där hon tar ner alla tavlor från väggarna. Med sig har hon en flaska med fin torr sherry, en bibel och en ordbok. Hon har också med sig en viss typ av penna och block. Hon lägger sig på sängen och skriver utan självcensur fram till middagstid. Hon går ut och äter och återvänder sedan på kvällen för att gå igenom och stryka en större del av texten.

Det handlar alltså om att skapa ett utrymme och rutin som man direkt associerar till sin ’creative zone’. Författarinnan stimuleras av lukt, doft och synintryck som hon associerar till att producera. När hon är där kan hon fokusera på det hon gör.

Jag har ofta behov av mitt kreativa rum. Jag vill som Marie-Louise ha vita väggar och på väggen bara det som jag för tillfället inspireras av eller arbetar med. Jag behöver kaffebryggare eftersom jag dricker mycket kaffe , ett stort bord där jag kan sprida ut olika idéer och utkast, en stereo och massvis med skivor, en skön fåtölj samt en hård stol vid bordet. Och jag vill inte ha besök där. Det här rummet är olika för alla men jag tror att en bra början när man inreder ett rum där man ska skapa är att ta bort allt som distraherar från processen. Sen ska man stänga av sin mobil och tillåta sig själv att vara ’totally in the zone’.

Kreativa rum

Written by admin. Posted in Linnéa Therese Dimitriou

Hej kravallslöjdare och tack för förfrågan att blogga denna vecka på tema inredning.

Jag är inte inredare men har sysslat med inredning eftersom det har ingått i flera av mina projekt ofta som en del i formgivning/utveckling av ett varumärke. Jag är intresserad av all estetik men även hur människor beter sig utifrån hur ett rum ser ut.

Min erfarenhet av inredning är:

  • privat, att inreda de hem och ateljéer där jag bott/vistats.
  • kommersiella inredningar åt mina företag: Schmäck (schmack.se), och butiken Skatbo samt som frilansare åt andra uppdragsgivare: butiker, restauranger,montrar
  • konstutställningar- att visa min egen och andras konst i kontexten galleri/museum och utanför konstvärlden.

Under veckan kommer jag att skriva lite om mina erfarenheter inom respektive område. Imorgon börjar jag med hur jag tänker då jag inreder platser där jag kan vara kreativ.

Nu ska jag iväg och träffa min nya praktikant Hanna som går på Hantverks-skola. Hon ska få hjälpa mig att skylta om i butiken.