Varför är det så ont om Q?

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

Idag fredag är det Världsbokdagen.

Jag vill passa på att tipsa om en bok som jag kommer ihåg från min barndom det är Hasse Alfredsons bok;
Varför är det så ont om Q?

Den kom på tal för några helger sedan när vi i Kravallslöjd CREW hade en utbildningshelg och temat var Queert.
Queert inom slöjd och hbt-rörelse kan, om man vill, bara benämnas med Q.
Och då kom frågan; men varför är det så ont om Q? (i sammanhanget varför ser vi så lite Q-slöjd i samhället.)

Jag begav mig till biblioteket och den snälle mannen var nere i barnboksarkivet en lång stund innan han kom upp med ett dammigt exemplar. Har försökt att få svar på min fråga genom att läsa boken med med Queera ögon och det är klart att det är ont om Q när det går runt en gul hund med blå byxor och äter upp alla.

I barnprogrammet läste Hasse Alfredson ur sin bok och jag minns illustrationerna, som är gjorda av Björn Berg, som något alldeles extra.
Boken utkom första gången 1968 och ger än i dag en mysig läsning som drar i smilbanden.

Mot solnedgången

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

Norrland är vackert från bussfönstret. Har påbörjat resan från Umeå till Östersund och har passerat över gränsen till Lappland. Vi styr rakt mot den sjunkande solen och under timme två av sex har vi stannat till på hållplats Fredrika.

Mot solnedgången

Vi har även haft två renar som sprungit framför bussen ett tag, det var såna där vägrenar.

Om de övriga restimmarna blir lika händelserika så ser jag ingen anledning att klaga på buss som transportmedel idag. Så här inne i timme tre så har vägskylltarna med ortsnamn även det samiska namnet utskrivet.

Jag är inte bara Kravallslöjdare, jag är handvävare också.

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

Imorgon eftermiddag bär det av med buss mot Östersund och
Riksföreningen för Handvävnings årsmöteshelg.
En gång per år så träffs handvävare från hela Sverige och passar på att umgås, byta idéer och hålla årsmöte.  Många rynkar lite på näsan när jag berättar att jag väver och förmodligen ser de juldukar och trasmattor på metervara framför sig. Men när man kombinerar vävning med ett kravallslöjdtänk så når man helt andra nivåer.
Har du möjlighet, prova på vävning. Jag lovar det är mer än bara tygtrasor…

Förutom årsmötet så bjuder helgen på aktiviteter, kurser, samvaro och många goda måltider.
Jag har anmält mig till en bussutflykt. Ska få besöka Woolpower, där de gör underställ och andra ull underplagg. Där efter går turen till Frösökyrka och fika ingår givetvis. Anndra evenemang att ta del av under helgen är kurser i Yllebroderi, Klackmatta, Tovade textila smycken, Samiska band och en experimentell kurs i vävning; Taggigt, spretigt och krulligt.

Länet benämner sig ”Smakriket” vilket är knutet till den mattradition som vuxit sig stark där. Denna helg tänker jag förutom att försöka stoppa i mig så mycket mattradition jag hinner även se huruvida Smakriket begreppet har spritt sig till slöjd och hantverksbiten.
Har de någon Smak i Östersund?

Det är lättare att odla växter än kreativitet

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

Våren börjar kännas av även här uppe i Umeå nu. Förutom att ögonen börjar få den karakteristiska rödrosa kanten, som bara vårallergin kan frambringa, så krymper faktisk snöhögarna och tanken på balkongväxter kommer.
Det är även så här på vårkanten som kreativiteten börjar gro och allt storslaget som man tänker förverkliga under semestern börjar ta form. Hur man ska få fatt i tanken och faktiskt realisera sina idéer är något jag inte riktigt har fått styr på än…

Har köpt blommfrö till balkonglådan och reflekterade över att de flesta fröpåsar utlovar en grobarhet på 75%. Så om vi tänker oss att det får utgöra någon form av norm även när det gäller grobarhet på idéer, så borde man få ett lyckat resultat bara man följer anvisningarna.
Så vilka är anvisningarna för att odla sin kreativitet?
Förodling eller direktsådd?
Hur djupt ska det planteras och när är den förväntade blomstringstiden?

Fröer säljs ofta färgkodade, där de billigaste har grön markering och de dyraste röd. Kan man kanske när man står med en bra idé gå till fröstället och ta en påse i den kategorin man själv känner att man tänker spendera på sin vision.
En enkel tanke är en grön påse, en mellan dyr uppfinning att genomföra en gul påse och en dyr innovation en röd, sedan bara applicera anvisningarna på påsen till sin idé. Det fina är att blomstringstiden är tydligt utmärkt och den har ett bäst före datum att hålla sig till.

.
.
.
.
.

.

På min fröpåse står det att man ska lägga fröna i ljummet vatten ett dygn innan sådd.
Det är bara att gå och tappa upp badkaret och hoppa i, ska man satsa på något gäller det att göra det helhjärtat…

Kravallslöjd 3 år

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

Idag fyller portalen Kravallslöjd 3 år.

Redan tre år, helt sjukt vad tiden flyger fram. Känns inte så länge sedan som vi satt natt och dag med att få ihop det sista inför premiäröppningen av portalen. Jag minns att det de sista veckorna innan fanns så många post-it lappar på mitt skrivbord med ”Att göra” att jag var tvungen att gå över till att skriva på A4 papper istället, det blev 8 papper fulla och i snitt 5 timmar sömn per natt de sista två veckorna innan. Minns det som i går när vi på utsatt tid äntligen kunde slå upp portarna till mötesplatsen som nu blivit ett begrepp.

19 april 2007

Kravallslöjdsresan har varit otroligt rolig och lärorik och jag skulle inte byta det mot något. Att få vistas i en miljö, som möjliggör möten med människor med ett starkt kreativt skapande intresse är något som triggar igång det egna design tänket. Det är verkligen ett tips till er alla som känner att ni är kreativt dränerade efter vintern, beblanda er!

Idag bjuds det på tårta.
Ät med ögonen, slöjda med hjärtat.
/Veronica

Söndagsångest.

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

Redan söndag och alldeles för snart en ny arbetsvecka.
Fantastiskt är då att på fredag, som är midsommarafton, är en dag med betald ledighet.
Blev igår inbjuden till midsommarfirande med kombinerat födelsedagskalas, måste bara fundera ut en bra present. På dagen ska jag i alla fall bege mig till Gammlia, museum området, där det är klassiskt midsommarfirande, helhysteriskt.
Nu är det dags att samla ihop sig och ta itu med veckans publiceringar på Kravallslöjd.

Vardagskonst.

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

Idag har jag vart på loppis.
Det var annonserat så att man trodde att det skulle vara ett storloppis men det var kanske åtta loppisbord, lite besviken. Hittade i alla fall fyra lerfat av modell större.
Fick ett nödsamtal av min far, han behövde hjälp med att ekipera sig en kostym.
Träffade honom och efter bara någon timme så var det avklarat.
Tiggde bort oss på fika hos min farmor och kikade på hennes trädgårdskonst.
Betong blad.
 

Utanför vårt bostadshus har barnen i kvarteret tagit sig tid och dekorerat gatan, nästa generation kravallslöjdare?
Morgondagens kravallslöjdare?

Lattjo-lajban-låda

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

De flesta har någon relation till Barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.
Jag tänker närmast på Brasses ”Lattjo-lajban-låda” där han presenterade fyra djur varav ett skulle bort. Magnus och Eva gissade vilket som skulle bort, men fick alltid fel. Så i sann Lattjo-lajban-lådeanda undrar jagSkjutmått nu vilken av dessa föremål som ska bort!?

Måttband
Skjutmått         Linjal                                Måttband
Längdsticka

Linjal                                               Längdsticka

Eftermiddags tur.

Written by Veronica. Posted in Veronica Olofsson

Utsikt från Gammlia.

Efter dagens förvärvsarbete som lokalvårdare tog jag mig en tur till Västerbottens museum på Gammlia. Tanken var att skaffa information om vad som kommer att hända där i sommar. Jag tror inte att det var meningen att jag skulle åka dit för bara några minuter efter att jag kommit in på museet går brandlarmet.
Stod en stund utanför och kikade på barnfamiljernas bestyr i att hålla ordning på sina överlyckliga barn.Brandbil
Jag strosade runt inne på gårdstunet på friluftsmuseet och drog in doften av nytjärad grindpost.
När jag kom tillbaka till bilen sitter tre personer på huk i en ring, en av dem min chef från förra sommaren. I mitten av ringen ligger en livlös katt som precis har blivit överkörd.
Undrar om det är meningen att jag ska jobba i morgon.
/Veronica.