Makramé va e dé?

Written by Inger12. Posted in Inger Möller Degerfält

I tisdags åkte ett av mina syskonbarn, Olof, iväg till Afghanistan. WHY?

Med sig hade han 31 m fallskärmslina, lås, nål och tråd.

Här är en film om varför han hade denna något märkliga packning med.

http://www.youtube.com/watch?v=256SxhbHBck&feature=plcp

Han hade även laddat sin dator med Slöjdlexikon och Knopar

Helena som är slojd.nus internetdetektiv hade hittat länk till materialet.

http://armygross.se/taktisk-utrustning/paracord/

Det är med idéer som med roliga historier, de kommer till glädje först när någon presenterar dem på ett bra sätt. Gamla tekniker blir som nya och makramé är en klar favorit som man kan använda till mycket.

Såhär i slutet på terminen är det en bra grej att hinna med på slöjden.Knopar

Och nu är det slut på min vecka här på kravallslöjd, jag hoppas att det har gett lite tips och slöjdidéer från mitt liv som är just slöjd. Förutom när jag kör motorcykel det vill säga. Varmt och vindstilla = det blir en tur med hojen i kväll.

Slöjda väl!

Fattigaste eller rikaste?

Written by Inger12. Posted in Inger Möller Degerfält

”Livet är som en bok, den som stannar hemma läser bara första sidan”

I nya kursplanen för slöjd i grundskolan står det:
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar medvetenhet om estetiska traditioner och uttryck samt förståelse för slöjd, hantverk och design från olika kulturer och tidsperioder. (Skolverket 2011:215)

Ett sätt att ta med eleverna ut i världen kan vara att visa bilder och berätta. I september var jag på en Hantverksresa i Nepal. Vi besökte ca 20 olika ”Slöjdfabriker”. Det var en intensivt spännande resa som på något sätt både var en resa geografiskt men även en resa i tiden. Bland annat fick jag för första gången i mitt liv prova på att sy på en trampsymaskin! Den användes på ”Tovningsfabriken” och fungerade utmärkt, eftersom strömförsörjningen fortfarande ojämn och osäker i Nepal.

Hantverkarnas skicklighet var imponerande, när vi besökte ett träsnideri och jag stod och beundrade en man som snidade fram en gud kom chefen fram och berättade, -här i Nepal tar det 5 år att bli läkare, det tar 7 år att bli träsnidare.

Hantverket levde kvar och var man än tittade så var händerna verksamma, även de enklaste gatuförsäljare hade hela tiden händerna igång. Antingen med att plocka bland sina varor eller att handarbeta med något.

De Nepalesiska hantverkarna äger en enorm rikedom i sitt inre lugn och sina händers skicklighet.

Här är en film som berättar om tovning: http://www.youtube.com/watch?v=N4e2kbeqRjU&feature=plcp
Denna film handlar om ”Sjungande skålar” http://www.youtube.com/watch?v=dYGbMglTZoc

Hjälp, jag är med personal!

Written by Inger12. Posted in Inger Möller Degerfält

Dessutom består personalen av sju supernördar som är om möjligt ännu nödigare än jag.

Det började med en fotograf som är vänligheten själv, ända tills jag råkar flytta på en lampa eller klicka på någon knapp, då… .

Sen blev det en programmerare som lever sitt liv i ettor och nollor och helst gör det i hemmets lugna vrå, jag vill inte veta vilken tidpunkt på dygnet som programmeringen sker, det är bäst så.

De slöjdare som gästspelar ska vara nördar, de är utvalda för att de är proffs på ett visst ämne som knopar, kvilting, pärlor eller tovning.

Sen har vi en texttant, som visserligen är sju år yngre än mej men ändå, hon är ordningsnörden som håller ordning både på företagets bokstäver och prylar. Jag har nog inte förstått förrän i dag hur frustrerande det kan vara för en skribent att inte vara herre/tant över sin text. Själv är jag nämligen väldigt glad över att texttanten lägger sig i mina texter som jag försöker skriva, för då blir de oftast bättre. (Fast detta har jag skrivit alldeles själv)

Nu eller aldrig, Slöjdlexikon ska lanseras till privatpersoner! Därav två nya medarbetare, en på 48 och en på 27, bör vara perfekt kombi. Dessa två är nördarnas nördar och kommer med helt nya friska tankar och idéer om marknadsföring mm.

Förvirrad är jag, och har precis bestämt att jag behöver HJÄLP! På onsdag åker hela gänget till Damstorpsgård här utanför Lund på teambuilding. Det ska bli riktigt kul, eller så kan det gå åt pipsvängen…

Galna drömmar och vinnande idéer!

Written by Inger12. Posted in Inger Möller Degerfält

När jag var ung ( fy så gammalt det låter… jag har i alla fall levt ett tag och minns tiden innan Internet). När jag var ung älskade jag slöjd och att slöjda, precis som nu. Och precis som nu så blev det ofta presenter som jag förärade släkt och vänner. För att minnas alla mer eller mindre galna projekt brukade jag ta ett foto av mina alster. Dessa foton (vi pratar kamera med film och pappersfoto) stoppade jag ner i en skokartong som så småningom blev smock full. Den finns kvar, och det är rätt kul att kika i den ibland.

En solig sommardag 2003 låg jag och solade på en brygga vid en liten sjö i Norrlands obygd tillsammans med ett av mina syskonbarn. Han berättade att han just pluggat klart och nu var databasprogrammerare. Själv hade jag just gått en utbildning i portfoliometodik vilket gav mig en idé. Den idén resulterade i att det nu går att Söka bland 176 483 slöjdalster som elever i hela landet lagt upp databasen Slöjdportfolio.
http://www.slojd.nu/slojda/  Slojd.nu har just blivit utsedd till ”Årets digitala Läromedel 2012”. Kul kul.

I våras bestämde jag mig för att jag som lärare ville visa mina elever vad jag slöjdar och samla min portfolio igen, fast nu digitalt. Vi la därför till en åldersgrupp som heter ”lärare”. Det är faktiskt lite kul att upptäcka att man hinner med en del slöjd, även om det känns som att man aldrig hinner något…

Den här Örhängestavlan är ett riktigt roligt minne!
http://www.slojd.nu/slojda/alster/226719

Och detta är ett bra presenttips.
http://www.slojd.nu/slojda/alster/217684

Räkna med slöjden i skolan!

Written by Inger12. Posted in Inger Möller Degerfält

Mitt livs bästa beslut var när jag bestämde mig för att bli textilslöjdlärare!
Jag har alltid njutit av att fingra med tyg och garn, det visste jag. Som friluftsfrämjarledare visste jag också att med en kull 10-14 åringar runt sig var det full fart och buskul jämt.

Kärlek till textil + barn = slöjdlärare!

Det tog 3 år att sadla om, men det var roliga år, mycket roliga.

Med jäma mellanrum hör man folk tycka att slöjd är ett onödigt skolämne och bör ersättas med viktigare, exempelvis matte. Men slöjd är ju matte hela tiden… Det är på slöjden man verkligen lär sig att räkna ut saker.

Man hör ofta skolfolk referera till Pisaundersökningen som på något vis ska visa vilket land i världen som har duktigast elever. Finland ligger i topp när det gäller matte. Det kanske är för att Finland är det land som eleverna har mest slöjd?!
http://slojdnu.blogspot.se/2011/10/besok-i-finland.html

Nåväl, ni undrar kanske vad det är för en gammal tant som hamnat här på Kravallslöjd? Som textillärare med 20 år i yrket vill jag bara varmt rekommendera alla ungdomar som gillar slöjd att fundera över sitt yrkesval. Slöjdlärare kan man läsa till i Umeå, Linköping och Göteborg.

Här finns lite länktips:
http://www.slojd.nu/slojdlankar/#Utbildning