tack för mig :)

Written by Maria Andersson. Posted in Maria Andersson

Jag ska ärligt erkänna att det varit mycket den här veckan och det har tyvärr inte blivit så många blogginlägg. Men välkomna att titta in på min hemsida och blogg när som helst: http://www.mariaandersson-konsthantverk.se/ 

På onsdag den 21 maj mellan kl 17.00 – 20.00 öppnar klassen examensutställningen med en vernissage.På kvällen kommer BillyMomo och spelar livemusik, det blir jättekul! Ni är varmt, varmt Välkomna på Vernissagen, på Almgrens Sidenväveri Repslagargatan 15. Utställningen håller på hela sommaren till den 31 augusti.

 

Nu är en av veporna helt klara, känns som att det kanske kan gå det här. Bilden nedan är på en av veporna men på bild inte helt färdigmonterad. Jag har inspirerats av en man som heter Collingwood, han har gjort helt galna vävar, jättevackra och inspirerande. Kolla in Collingwood: https://www.google.se/search?q=collingwood+weaver&client=firefox-a&hs=fJj&sa=X&rls=org.mozilla:sv-SE:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=R8Z4U4jkN4KM4gSS1IGAAQ&ved=0CFEQsAQ&biw=1006&bih=590

 

bild(1)

storlek: 250 x 100 cm

 

Tack för mig! :)

 

 

God morgon

Written by Maria Andersson. Posted in Maria Andersson

…eller ja, kl är redan 11.30 och jag tog sovmorgon efter en sen kväll på skolan igår. Idag hoppas jag bli klar med resten, montering av veporna med varpförflyttning.

 

IMG_8275 IMG_8276

 

Har laddat med frukost och P3.

IMG_8277

Nu återstår montering

Written by Maria Andersson. Posted in Maria Andersson

På em blev jag klar med väven och klippte ner. Det blev en rejäl urladdning, hade utan problem kunnat somna!! Men jag köpte en glass, kaffe och satte mig vid vattnet en stund och ladda på energin.

Idag börjar jag på riktigt inse att de bara är några dagar kvar tills hängning av utställningen och nån vecka därefter slutar plugget. Folk i klassen börjar bli klara och jobbar hemifrån, vi är några få som är här i skolan idag. Trots att det har varit, och fortfarande är en intensiv period där all vaken tid går till att jobba så är det roligt, jag tycker verkligen om att jobba på intensivt och mycket, det blir mer gjort och lättare att få fokus. Tyvärr får mina kära vänner och familj stå vid sidan, men det är trotts allt en tidsbegränsat period. Kort sammanfattat så ska det bli skönt när allt är klart, men samtidigt lite tråkigt.

Det som återstår inför helgen är montering, montering och åter montering. Ikväll ägnar jag mig åt det två ikatvävarna, klipper av lösa trådar, syr in varptrådar och fållar.

IMG_8260 IMG_8263

 

IMG_8269 IMG_8265

 

 

 

 

Det börjar ta sig…

Written by Maria Andersson. Posted in Maria Andersson

…här kommer första tjejen i publiken, hennes mun, halva näsa och öra.  Efter henne kommer resten av publiken, ska bli riktigt kul och spännande att väva idag.

bild 3

Under förarbetet med inslaget använde jag mig av ett nytt vax, fyllde på de gamla med några flingor nytt bivax. De lilla påverkade vaxningen jättemycket! De reserverade delarna är i princip helt intakta, inget av färgbadet har trängt igenom. Vet inte än om jag gillar det, kan tycka om att de gröna färgbadet till viss del bryter ner vaxlagret. Men får utvärdera när hela väven är klar.

Nya upptäkter, nya kusnkaper.

Written by Maria Andersson. Posted in Maria Andersson

Nu har jag kommit en bit på vägen, vävt 110 cm och motivet börjar komma fram.

Idag testade jag en ny vävspännare som var helt fantastiskt! En gul i metall.Vet inte hur jag ska beskriva känslan men de påverkade och gjorde vävningen mycket smidigare. Varför har jag envisats med att traggla med den tidigare spännaren som dessutom var lite halt och skev. Ibland kan jag vara envis av helt orimliga anledningar. Under hela väv nr 1, bilden med tjejen (ska visa hur hon ser ut senare i veckan) har jag tragglat på med en halt vävspännare, en alldeles för tung skyttel och ca 9 st inknutna solv som inte alls blev bra, de skavde ist på varptråden. ( jag glömde solva in några trådar så knöt in egna solv med bomullsmattvarp ist) Min lärare och handledare Elisabeth visa mig ett enkelt sätt att knyta in nya solv på. Till väven jag jobbar med nu har jag bytt solven, använder bara den lätta och smidiga skytteln och bytt till gula vävspännaren. Mitt liv har blivit mycket enklare! ;)  (för tillfället består mitt liv bara av vävning)

På em idag hade jag ett litet samtal med Elisabeth om kunskap och de är en skön känsla att uppleva nya saker hela tiden, få svar på frågor och funderingar. Där allting, med tiden och erfarenheten, sakta sakta faller på plats. Som små pusselbitar och det klarnar upp. Tänker på min utforskande av ikatvävnigen, ju mer man väver ju mer upptäcker man. Jag inser att erfarenheten jag fått av tidigare vävarna gör att viss kunskap har satt sig, man gör saker och jobbar på rutin, som att andas. Först då får de plats med nya kunskap, nya saker att upptäcka, lära och lägga märke till.Det tar aldrig slut! ;)

 

Vävspännaren

IMG_8229

 

Den underbara lätta skytteln

IMG_8230

 

Gamla solv som ska bytas ut

IMG_8218

 

Fick strul med varptrådar som gick av,  trist extraarbete!

IMG_8224

Motivet börjar komma, imorgon hoppas jag bli klar med de mesta av motivet.

IMG_8235

 

Innan jag gick hem idag spolade jag upp resten av allt inslag, nu är det bara att väva på!

IMG_8237

 

 

Måndag och 2:a ikaväven är äntligen igång

Written by Maria Andersson. Posted in Maria Andersson

Hej

Som jag skrev i presentationen jobbar jag med mitt examensarbete och ligger i slutfasen. Om 7 dagar ska det vara klar och vi börjar hänga klassen examensutställningen ”Unravel”  på Almgrens Sidenväveri.

Det har varit en lång dag, kl är nu 23.10 och jag funderar på att runda av dagen, men vill ändå ge er en kort beskrivning om mitt arbete och vad veckan kommer att innehålla.

Jag har hittills vävt en ikatväv och två stycken vävar med varpförflyttingar, vet inte vad tekniken heter och tror inte att det har något namn. Det som återstår att göra i veckan är att väva klart en till ikatväv och montera alla fyra vävar. I sin helhet kommer det bli två stycken ikatvävar och två stycken vävar med varpförflyttningar, alla med samma storlek 100 x 260 cm.

Dagens arbete: Avslutade förarbetet med inslaget till väv2, vaxat och färgat allt inslag och äntligen börjat väva. I morgon kokar ska vaxet kokas ur och fortsätter att väva. Nu åker jag hem och göra kudden sällskap! sov gott :)

För mer info och bilder om projektet fram tills idag gå in på: http://www.mariaandersson-konsthantverk.se/examens.arb-19913224

Inslaget väv 2 Kypfärgning Inslaget tas ur ramen redo att läggas i färgbad färgar och klart 1:a spolen börjar väva