Tack för mig!

Written by Mira Bodiroza Lindh. Posted in Mira Bodiroza Lindh

söndag ängel

Söndagen har jag som en ”vara-dag”, eller snarare är det ett önsketänkande att den skulle få vara det. Jag är uppvuxen i en kultur där söndagen var vilodag, och att ha något för händerna, i synnerhet något som broderi, var totalt uteslutet. Men ändå, tanken att ha en dag för vila, tycker jag är bra i sig. Dagen började med att jag gick till kyrkan. Det var fint.

Därefter har jag varit kreativ. Kreativiteten tar inte hänsyn till om det är vilodag eller inte, så idag har jag ritat flera mönster till kläder inför Formex och till bokprojektet om mitt broderi. Boken är på gång, men det är verkligen en berg-och dalbana att ge sig i kast med bokutgivning, en helt ny värld som jag inte vet något om. Det kommer att bli en bok full av inspiration och en hel del mönster att brodera efter och att inspireras av. Ibland har jag tänkt att det var tur att jag inte visste i förväg vad det skulle innebära att göra en bok, för hade jag vetat allt som jag behövt ta ställning till under projektets gång, så hade jag kanske inte vågat. Men att kasta sig ut är lite av min personlighet. Jag är orädd och ganska godtrogen och tror inte att man behöver ha alla svaren innan man säger ja till något.

söndag hylla

söndag studio

söndagmönster

Så våga säga Ja! till dina drömmar. Du kan bara få nya livserfarenheter på vägen.

Tack Kravallslöjd och alla andra för att jag har fått gästa er!

Med värme

Mira Bodiroza Lindh

 

Loppis lördag

Written by Mira Bodiroza Lindh. Posted in Mira Bodiroza Lindh

Har varit 6 timmar tillsammans med min dotter och sålt för idrottsföreningen på deras årliga loppis. När vi kom hem hade jag ett kort möte med min brodös som hjälper mig då jag inte alltid hinner brodera allt själv. Just nu arbetar jag med att ta fram nya produkter till Formex. 

Förra året var jag med på Formex för första gången, på Young Designers-avdelningen med mitt Hallandssömsbroderi. Intresset för handbroderat visade sig vara mycket större än vad jag anat, så jag ansökte i år igen och blev jätteglad över att jag kom med. Jag har tänkt ta fram några blusar eller tunikor med Hallandssöm och även göra kit för den som vill brodera själv. Det är mina följare på sociala medier som efterfrågat broderikit, så nu kan jag glädja dem med att det kommer. Det lönar sig att höra av sig och berätta vad man önskar. Det är underbart att kunna kommunicera direkt via sociala medier och få snabb respons på vad som kan funka eller inte.

Det har varit både spännande och nervöst att blogga på Kravallslöjd, då jag inte ser mig som någon bloggare. Och trots att jag leder många kurser och workshops och älskar att prata inför publik så har detta varit en utmaning. Men jag vill ibland gå utanför min komfortzon och testa nya saker. Hoppas ni härdat ut! Vill passa på att välkomna er att besöka mig på Formex!  All ära till sociala medier, men inget går ändå upp mot riktiga möten.

Hallandssöm kuddar 010

woops veckan slut

Written by Mira Bodiroza Lindh. Posted in Mira Bodiroza Lindh

  

Oj vad tíden har gått fort den här veckan. Igår kväll somnade jag ifrån mitt inlägg, var helt slut efter två skolavslutningar. Det tar energi att gå omkring och vara urtrevlig och social. Dessutom blev jag så berörd av en ensam kille som stod helt för sig själv under hela avslutningen. Andra stod i grupp och pratade, likaså lärarna var upptagna av att kommunicera med varandra. Jag stod där och det gjorde så ont i hjärtat. Skolan slutar och sommaren väntar och jag tänkte att den där pojken borde vara glad för att sommarlovet börjar…. men vilken start….. att få stå där själv….. när alla andra är glada…Jag såg allt detta på lite avstånd, och smärtan jag kände för hans skull knäckte mig fullständigt.

Idag har jag börjat förbereda mig för sommarens broderiresa som skall ta mig till Åland, Finland, och min makes sommarställe i skärgården utanför Åbo. Där skall jag bara vara med familjen och broderiet. Där finns inte så mycket att göra. Det finns fyra hus på ön och man går runt den på en timme. Havet och vågorna skall göra mig sällskap tillsammans med Hallandssömsbroderierna som jag skall göra klart för min utställning i Tokyo i november. Jag hade förmånen att ha två utställningar i Tokyo i maj förra året. I samband med dem hade jag också workshops i Hallandssöm. Det var en obeskrivlig upplevelse att folk kom från hela Japan, bara för att de hade sett på Facebook att jag skulle till Tokyo. Jag hade sett framför mig att jag skulle upptäcka stan på egen hand. Men under de två veckorna jag var där blev medbjuden på en massa trevliga evenemang, såsom besök på en privat broderiskola och  resturanger som mina kursdeltagare bjöd med mig på. Det var en märklig känsla att här är jag -kusinen från landet som broderar Hallandsöm – och får detta varma mottagande i en av världens metropoler. Det går inte att beskriva i ord.

Förra årets utställningar var separatutställningar. I november är vi ett helt gäng konsthantverkare och slöjdare från Halland som ställer ut på Svenska ambassaden i Tokyo. ”Handmade with love – Halland to Tokyo” heter det roliga projektet. Några av oss kommer också att medverka i en utställning på Tokyo Department Store i Shibuya och hålla kurser i samband med den. Jag har redan börjat med förberedelserna. I dag tog jag fram ett nytt mönster till ett ”Bookcover”. Tokyoborna åker ofta tunnelbana och vill inte visa sina medpassagerare vad de läser, utan gömmer boken i ett bokfodral.

Här kommer lite bilder från Tokyo. Säger bara åk dit!!  Du kommer liksom jag att förälsa dig i det underbara Japan.

 

Besök på broderi skolan

broderiskola 2       broderiskola        

Tempelbesök och hantverksmarknad

tempel       hantverksmarknad i Hibya

 

 

 

Mixad onsdag

Written by Mira Bodiroza Lindh. Posted in Mira Bodiroza Lindh

Tidigt på morgonen begav jag mig till Varberg i duggregn med mitt broderi. Det blev fint med kuddar, änglar och broderikit i den vackra miljön i museet.

kravallslöjd onsdag, vbg muset

Och nu är det avslutat. Vet inte om ni kan känna igen det, men när man avslutat ett projekt så går luften ur en.  Man blir som en urblåst ballong, och kan knappt göra något mer än att bara vara. Så idag har jag tillåtit mig att bara vara i min atelje och sortera lite i gömmorna – knyppelpinnar i äldre kontra nyare varianter. 

kravallslöjd onsdag, knyppelpinnar

Jag har många passioner och en av dem är knyppelpinnar. Jag bara älskar formerna och trämaterialet, det är något magiskt med dem. Halssmycket som jag gjort tar fram både det enkla och det vackra, just det som tilltalar mig.

Stunderna som en urblåst ballong ger ofta något meningsfullt. Ibland går jag på en utställning, ibland sitter jag på ett café, ibland träffar jag vänner. Att tillåta sig att bara vara är viktigt. Det poppar ofta upp kreativa tankar ur varandet. I dag kom energin tillbaka efter ett tag, jag slängde mig på telefonen och fick två fina samtal som inte hade blivit av om jag bara rusat på i 180 knyck.

kravallslöjd onsdag, Julia

Kit paket idag

Written by Mira Bodiroza Lindh. Posted in Mira Bodiroza Lindh

Vissa dagar blir inte som man tänkt sig. Så kan det ju vara med livet i stort. Men det blir bra ändå. Precis så var det med den här dagen. Det planerade mötet blev inställt och jag fick tänka om. Jag hann med en annan träff på förmiddagen, loppisbesök  och att sy klart ängeln som skall flyga vidare imorgon. Kravalslöjd tisdag 2

På eftermiddagen fick jag gjort 10 st broderikit för kökshanddukar i Hallandssöm. Här ser ni det färdiga resultatet. Nu när jag summerar dagen så känner jag att det inte blev som jag tänkt, men att det blev bra i alla fall.

Kravallslöjd tisdag

Ängla måndag

Written by Mira Bodiroza Lindh. Posted in Mira Bodiroza Lindh

Hej och välkommen att följa mig den här veckan. Idag har jag monterat dopänglarna som skall levereras på onsdag. Vissa dagar önskar man att det regnade för det är underbart att få vara inomhus och jobba. Däremot på förmiddagen kunde jag sitta i trädgården med monteringsjobb

Ängla måndag

Hej och välkommen att följa mig den här veckan. Idag har jag monterat dopänglarna som väntat på att få fälla ut vingarna. De skall levereras till Hallands kulturhistoriska museum som genomgått en stor renovering och öppnar på söndag den 15 juni. Har du vägarna förbi Varberg så välkommen till invigningen kl 14-18.00. Jag känner ofta en stolthet över att få bo Västkusten med allt som finns här, inte minst med de underbara museerna i Varberg och i Falkenberg, där jag bor med man, prepubertal dotter och en tonårsson. Med andra ord är här fullt ös medvetslös:)

Eftermiddagen gick åt att förbereda morgondagens möte med en fotograf och en illustratör som jag arbetar med i ett bokprojekt om broderi. Ofta känner man sig ensam som formgivare, därför är det fantastiskt roligt att göra saker ihop med andra kreatöret. Det har varit så kul och jag hoppas på flera kreativa projekt för det ger mig energi.  Jag älskar möten med männsikor som har andra kompetenser än vad jag själv har.