”Men jag kan ju inte sticka!”

Written by Mariel12. Posted in Mariel Rosendahl

…var det första jag tänkte när jag blev tillfrågad att vara gästbloggare, trots att jag vet att Kravallslöjd rymmer alla möjliga sorters hantverk och idéer om hantverk. Samma mening utbrast jag när jag fick veta en av alla ingredienser jag kunde improvisera med som tomte i Malmö stads jul-landskap. Men det gjorde inget att jag inte kan sticka fick jag veta, jag kan ju hitta på som jag vill. Så det är som det brukar vara, jag hittar på som jag vill…Och idag var jag i stan och var mitt alterego som tomte för första gången, liksom jag ska vara lite då och då under december – sannare jul-jobb kan man inte hitta! Och jag återkom till den där fina korgen med garnnystan och stickor, funderade och provade, försökte åtminstone komma på hur man fingervirkar – lämnade korgen onystad och utan kreationer. Men jag ju hela december på mig att komma fram till det – med tips från Kravallslöjd kanske!

Är lite bloggbiten nu faktiskt…men hej för den här gången!

Och större slott!

Written by Mariel12. Posted in Mariel Rosendahl

Jag höll min plan någorlunda…mådde mycket bättre i torsdags så då stack jag och vikarierade på teatern igen. Många som är sjuka just nu! Nu är jag hemma från dagens teater. Japp, här jobbas det ofta även lördagar och söndagar. Hade tänkt göra lite dekor till kvällens inflyttningsfest men tiden läggs istället på att gästerna ska kunna få plats att röra sig här. Till och med jag kan vara förnuftig ibland.

Nedan bild på ett lite större hantverk. Det är mina installationer på Ålidhem, Umeå: Taket i mitt rum är stjärnorna från 2008. Där tog jag hjälp av en betong- och en bronsskulptör för att skapa två installationer. Vi har pratat lite löst – Ett tredje tillhörande rum saknas än, men kanske dyker det upp där i skogen någon gång…kan ni gissa vilket rum det är?

  

 

Bränna slott…

Written by Mariel12. Posted in Mariel Rosendahl

Har kollat runt lite i stan var jag skulle kunna bränna keramik så att jag kan återuppta denna hobby. Har dessa slott som jag pillar fram, ca 0,5 – 2 dm i storlek och målar med pigment. Jag har haft svårt att hitta något riktigt bra bindemedel att blanda med – shellack och fernissa blir lätt blankt om det kommer för mycket nånstans. Det ska se ut som sten. Färdig färg är för täckande. Tips?

   

Hemma!

Written by Mariel12. Posted in Mariel Rosendahl

Hade lätt ont i huvudet igår och vaknade idag med vad jag trodde var vinterkräksjuka! Som tur var lade sig illamåendet snabbt men jag  ställde ändå in dagens möten och aktiviteter – hade saker inbokade från lunch till sen kväll. Lite tråkigt att missa terminsavslutningen med min onsdagsgrupp på teatern. Min kära sambo ryckte in som vikarie – han är liksom jag verksam i många fält.

Nu mår jag bättre och kan kolla mail m.m. men huvudvärken släpper inte. Jag hade sedan tidigare bestämt att inte boka in något torsdag och fredag denna vecka, för att hinna vara hemma och få ordning. Jag är ingen pedant men har man mycket grejer så krävs det viss organisation. När instrument och inspelningprylar, sygrejer, kontorspapper osv osv har bestämda platser så är det mindre jobb med att sätta igång och jobba! Hoppas jag kan hålla min plan bara, för den här dagen har mest sovits bort. Jag tycker om att ha det så här att jag har vissa timanställningar med roliga saker, som projektledare, arrangör och teaterpedagog, vilket ger en stadig inkomst. Det blev även nyss klart att jag kommer hålla kurser i lajv och performance på Folkuniversitetet i vår – superkul! Och sen har jag eget företag där jag tar allehanda uppdrag som konstnär och artist, som ibland ger inkomst och ibland inte. Men att bestämma över min tid är jätteviktigt för mig.

Inte så bra kvalité på fotona, men jag vet inte vilken av alla flyttlådor min kamerasladd ligger i så jag använder photo booth, som inte är så bra utan dagsljus. Men iallafall, jag försöker bestämma mig för vilket draperi jag ska sätta upp – vi har draperi istället för garderobsdörr. Ovan syns guldbroderad rosa, flockad mörkblå samt en ännu mörkare blå sammet. Har även en fin svart med flockade medaljonger, men om jag inte missminner mig sprang min katt rakt igenom det och lämnade ett stort kattformat hål!

Jag har sytt dessa tidigare till en annan lägenhet, golvlånga för att kunna dra för en hel vägg med fönster och CD-hyllor. Men nu behöver vi bara ett. Jättenkelt, har bara sytt in kanterna samt sytt på ett…ja, jag kommer inte på vad det heter, men ett band med färdiga kanaler så att draperiet kan hängas upp på krokar på en takskena. Skenan är från IKEA men är inte särskilt smidig eller stark, så den här gången blir det en gardinstång istället. Jag får lägga upp dem lite och se om den befintliga kanalen är tillräckligt bred för stången.

På väg…

Written by Mariel12. Posted in Mariel Rosendahl

till Malmö amatörteaterforum där jag jobbar som teaterpedagog för folk i alla åldrar. Blev tillfrågad om jag ville vikariera ikväll och det gör jag så gärna. Jag har annars mina fasta grupper, samt håller i kortare kurser och även privatelever.

”Du ser ut som en teatermänniska” och ”Det är så kul att se vad du har på dig varje gång” brukar barnen säga. De ger de mest ärliga komplimangerna, på gott och ont! :D

Idag har jag min frackjacka med ett par pins, tryckta med presentpapper. Jag gillar att göra enfärgade och grafiska pins, det blir en helhet när man har många. Helst bär jag många fler än så här på en gång, men dessa två är de som dök upp först i flyttstöket. Jag o sambon har precis flyttat (igen!) till en liten mysig lägenhet. Den minsta vi haft faktiskt, och från att i Skövde ha bott i den största vi haft så är det ett megapussel att få ordning. Istället för köksbord så har vi ett skriv/arbetsbord och hyllor upp till taket, men efter att vi tidigare haft vars två bord + stora golv att jobba på så kanske det blir lite fajt om utrymmet!

Tidigare har jag ofta haft med mig rekvisita och kostymdelar till mina teatergrupper att leka med när vi gör improvisationer och mini-lajv, men det har jag pga alla flyttar inte kunnat bjuda dem på den här terminen. Den här veckan är det avslutning med alla grupper. Men till våren så!

Härmed gör jag min bloggdebut!

Written by Mariel12. Posted in Mariel Rosendahl

Jag som skrivit så mycket i mitt liv: akademiska texter, poesi, noveller, informationstexter, om mina konstverk, argumentation i sakfrågor osv osv – men jag har aldrig skrivit om mig själv, om vad jag gör på dagar och nätter i mitt liv. Jag har aldrig skrivit en blogg eller särskilt utlämnande statusuppdateringar på facebook. Det känns allt lite konstigt och naket att skriva så här, men också roligt. Det ska bli intressant att på detta sätt se vad jag faktiskt gör under en vecka…

Själv följer jag dock några bloggar, överlag surfar jag rätt mycket för både nytta och nöje. Nytta ÄR nöje för mig. Jag gillar Magdalena Ribbings ”Hyfs & stil” på DN, och ”Etiquette-hell”. Förutom att dessa spalter är underhållande är de också bra påminnelser om att alltid bemöta andra på ett så bra sätt som möjligt. Det låter kanske självklart, men jag som håller på med kultur i många former, verkar i så många olika sammanhang, ofta under tidspress, som träffar massor av människor och ofta pratar mycket, har nog råkat trampa på en och annan tå genom åren.

Självklart följer jag också min multibegåvade sambos blogg A challenger. Han är litografisk masterprinter och konstnär som nu även vidareutbildar sig till dataspelsgrafiker, vilket bloggen handlar om. Sen älskar jag att inspireras av vackra och coola bilder och klickar ofta runt på mode-, fest- och inredningsbloggar. Jag bygger små och stora stilleben hemma, tillverkar accessoarer och gör kläder. Skriver gör och inte syr eftersom jag, även om jag syr en del, hellre hittar andra sätt att ändra om och tillverka kläder på. Det kräver inte så lite tålamod och noggrannhet för att bli duktig på sömnad och jag gör hellre saker snabbt. Det är lite av en sport att dessutom få till det så billigt som möjligt. Jag sparar på allt småkrafs – trasiga smycken, snören, vackra pappersbitar, tygstuvar, udda knappar och så vidare, som jag använder och återanvänder. Det är min skattkista!

I lördags hjälpte jag till med dekor och annat på den härligt vackra och dekadenta klubben Carnevalesque på Moriskan här i Malmö där jag bor sedan några månader. På mig hade jag delar av en latexdräkt som jag och mannen i mitt liv designat tillsammans och låtit tillverka på House of Harlot i London eftersom den blev för avancerad att limma ihop själv som glad latex-amatör. Sa jag billigt? Nåväl…Den här gången hade jag till dräkten en köpeblus (reafynd såklart!) samt spetsmuddar och en tyllkjol jag gjort. Styvheten i tyll gör att man kan skulptera med det. Tyll är nog inte det snällaste materialet ur miljösynpunkt, men jag samlar i första hand tyll från kasserade kläder och annat. Mycket barnkläder till exempel har tyll och andra roliga detaljer att ta tillvara på. Eftersom temat i lördags var Venedig-karneval gjorde jag en mask av ett diadem, spets, sidenband och tygbitar, allt ton i ton, samt plastspindlar från Halloween-dekor. Limpistol är ett grymt verktyg! Limmet blir ganska fult, iallafall från mina pistoler, så det måste döljas. Jag bränner mig alltid eftersom jag är där och petar innan det svalnat. Men det går snabbt att limma och det blir starkt. Så fantastiskt fabulös som jag var på klubben så blev jag förstås flitigt fotograferad, så jag borde hitta en bild att länka till allteftersom de läggs upp på nätet. Tog inga själv, herregud, sånt har jag inte tid med ;) Jag blev även intervjuad av någon nöjestidning, vet inte om jag vågar hitta det inslaget haha!

Nu ska jag sova eftersom jag sedan Malmöflytten provat ett extrajobb som gjort att jag varit tvungen att ibland vända på dygnet. Det mår jag inte bra av att göra har jag upptäckt, iallafall inte om inte natten innehåller glada människor. Detta jobb har varit långt ifrån det. En extrainkomst innebär att ekonomin inte är helt beroende av konstnärskapet, men konstnärskapet är definitivt beroende av min hälsa. Idag har jag sagt upp mig och är några erfarenheter rikare. Over and out!