Fevernest

Written by Elsa11. Posted in Elsa Olsson

Ibland känner jag gör att göra lite mindre saker. Sånt som faktiskt blir klart inom en överskådlig framtid. Då broderar jag små smycken.  Tidigare har jag sålt i olika butiker här i Stockholm, men då dom flesta butiker vill ha en ganska stor procent så innebär det att prissättningen blir rätt så hög, så numera säljer jag bara på ETSY. Det är en fantastiskt fin sida och ett bra sätt att nå ut med sina saker. Utöver att sälja och köpa så kan man göra så kallade treasuries, vilket är en typ av moodboards med ett visst antal produkter som man på något sätt tycker passar fint ihop. Här är lite olika saker som finns i min shop just nu:

runda1

ahalsband1Namnet på min shop är Fevernest och jag finns även på instagram under samma namn.

Planeringsmöte

Written by Elsa11. Posted in Elsa Olsson

Idag träffade jag fotografen Ann-Katrin Blomqvist på Bio Rios cafe för lite planering, vi har två framtida fotoprojekt tillsammans, varav det ena involverar mitt examensarbete. Anki och jag är vänner sedan tidigare, ursprungligen genom att våra respektive har arbetat tillsammans och sen så gjorde vi faktiskt en plåtning ihop för Amnesty International för något år sen, men då stod jag framför kameran. Anki fotar huvudsakligen mode och skönhetsbilder och har precis som jag en ganska så mörk, suggestiv och allvarlig känsla i det hon gör. Det känns alltid roligt och inspirerande när man får tillfälle att arbeta med människor som har liknande referensramar som en själv fast uttrycker sig genom ett annat medium!

Här är några av Ankis fina bilder:

Källa: www.annkatrinblomqvist.com

Källa: www.annkatrinblomqvist.com

Källa: www.annkatrinblomqvist.com

Källa: www.annkatrinblomqvist.com

 

”I thought the most beautiful thing in the world must be shadow”

Written by Elsa11. Posted in Elsa Olsson

Citatet ovan kommer ifrån Sylvia Plaths roman glaskupan, en av mina favoritböcker. För sin tid var det en väldigt viktig bok, då den behandlade ämnen som psykisk ohälsa och sjukhusliv, vilket man inte gärna pratade, eller för den delen skrev om i 60-talets Amerika. Utöver det så har den ett väldigt melankoliskt och poetiskt språk, vilket förmodligen är det som berör mig mest, vilket det där citatet är ett utmärkt exempel på.

Stillbild från filmen Jane Eyre.

Jag är själv en ganska så melankoliskt lagd person, jag fascineras och inspireras ofta av det som är sorgligt, skört och vemodigt, som  den där historien jag läste i The New Yorker om kvinnan som blev utskriven från ett mentalsjukhus i New Hampshire, oktober 2007 för att sedan bosätta sig i ett övergivet hus och leva på äpplen från ett träd på gården. Hon avled av hypotermi och svält nån gång i januari 2008.  Hennes dagboksanteckningar från den tiden tyder på att hon var medveten om sitt tillstånd och det faktum att hon inte skulle överleva så länge till. Men hon stod inte ut med tanken på att bli institutionaliserad igen utan levde hellre sina sista dagar där, i det övergivna huset, på bara äpplen. Så otroligt sorgligt.

Utsnitt av foto av Tim Walker.

Eller den där historien som en vän berättade, om en svan med brustet hjärta som hängde sig i en trädklyka, efter att dennes partner dött. Så hjärtskärande att det känns som att hjärtat går i tu bara man hör om det. Samtidigt som det finns något väldigt vackert i en kärlek och vänskap så stor, att man inte vill leva kvar utan den andra simmandes vid sin sida.

Ballerinan Anna Pavlova med sin svan Jack.

Ballerinan Anna Pavlova med sin svan Jack.

Kanske kommer det inte som någon större överraskning när jag berättar att mitt examensprojekt från HV-skola handlade om döden. Förr i tiden var det vanligt att man fotograferade sina avlidna, något som för oss idag kan framstå som väldigt makabert. Vad man får ha i åtanke var att fotografiet var både ovanligt och kostsamt, och då man inte hade något foto på den älskade i livet så föll det sig nog ganska så naturligt att efter döden anlita en fotograf som kom till hemmet och förevigade personen i fråga på bild, inte sällan omgiven av övriga familjemedlemmar. Ofta arrangerades människorna i olika livfulla positioner, så att det inte skulle vara så uppenbart att denne inte längre var vid livet. Man hade till och med särskilda ställningar för att hålla kroppen uppe.

Post-mortem foto, okänd källa. Kvinnan i stolen är avliden.

Post-mortem foto, okänd källa. Kvinnan i stolen är avliden.

I mitt arbete så vävde jag ett nytt möbeltyg till tre gamla stolar, min utgångspunkt blev att fundera över stolarnas ursprung och historia, vad hade de varit med om och vilka minnen bar de på?

 Överlag så tycker jag väldigt mycket om att inkorporera äldre ting i mina verk, det ger en bra grund att utgå ifrån. Kanske är det något så konkret som en form, eller något mer abstrakt som en viss känsla man vill utforska. Jag är något av en samlare och går ofta och gärna i gamla antikaffärer, ibland på jakt efter något specifikt men oftast bara planlöst strosande tills jag dyker på något som jag känner att jag antingen vill ha i rent dekorativt syfte, eller, ännu bättre, vill arbeta vidare med.

Del av mitt examensarbete. Tyget är vävt i tekniken pseudo-damast.

Säkerligen blir det någon antikrunda denna vecka. Just nu är jag på jakt efter äldre ramar till lite broderier som jag jobbat med den senaste tiden. Det är ganska så enkla, svarta siluetter, gjorda i väldigt små korsstygn. På håll liknar de nästan pappersklipp, men när man kommer närmare så ser man att det är minimala korsstygn. Det är nästintill provocerande tidskrävande att sitta och fylla i stora ytor med bara svarta stygn och man kan kanske tycka att det vore mer rimligt att använda sig av en annan teknik, som tex. applikation eller intarsia. Men det är något så delikat och sprött över dessa små stygn som gör att jag ändå tycker att det är värt tiden.

Broderade fågelskelett i äldre ramar.

Broderade fågelskelett i äldre ramar.

 

Flossa

Written by Elsa11. Posted in Elsa Olsson

Då så var min sista bloggdag kommen och jag tänkte som sagt avsluta veckan med att visa er min påbörjade flossaväv. Vi börjar med att kika på skissen…

I och med att Hemslöjden fyller 100 år nästa år, så har våran klass, tillsammans med två andra klasser från Konstfack och Sätergläntan blivit inbjudna att ställa ut vävar på Nordiska museet. Jätteroligt! Jag vet inte hur mycket vi får avslöja om temat och utställningen i sig, så jag får helt enkelt be er hålla koll på Hemslöjdens och Nordiska museets hemsida för att läsa mer om det! Som ni kan se ska jag väva en svan. Vattenytan har jag skapat genom att manipulera ett foto på vatten i ett bildbehandlingsprogram. Den stora utmaningen har varit att få färgerna och dess kombinationer förmedla känslan av vatten på ett bra sätt.

Så här ser det ut i min vävstol, en utskrift av skissen och en arbetsritning av svanen.

Och här har vi väggen bakom mig, där sitter det lite inspirationsbilder, färgprover och min vävnota.

Här har vi då själva väven, den är 60 cm bred och ska bli 90 cm lång. Än så länge har jag ju inte kommit så långt, men jag gillar uttrycket än så länge och är nöjd med hur vattenytan överförts till textil.

Går man riktigt, riktigt nära så ser det ut sähär. Materialen är brage, åsborya och lin.

Hoppas att ni har gillat att följa mig i veckan, jag har verkligen tyckt om att gästblogga!  För att hålla koll på vad jag gör i framtiden gäller följande adresser: grandmotherspearls.blogspot.com, supermariobrosworld1-1.blogspot.com. Eller HV-skolas hemsida där alla elever har sin egen portfolio.  Tack och adjö!

Vernissage!

Written by Elsa11. Posted in Elsa Olsson

Idag var det då äntligen dags för mitt vernissage!

Jag blev färdig med det sista av fållningen igår kväll så det var verkligen i sista sekunden. Därav brist på uppdateringar här. Det kom långt många fler än jag räknat med, vilket var jätteroligt! Många vänner men också många okända ansiktet i blandade åldrar. Stort tack till er som kom och tittade, det var en fantastisk dag som gör att allt hårt arbete känns värt! Ett extra tack till min sambo som hjälpte mig på plats hela dagen, samt till många fina klasskompisar som assisterat vid monteringen och självklart HV skola och ateljen som lät mig hålla till i stora galleriet.

Fler bilder från vernissagen kommer att laddas upp på min blogg: supermariobrosworld1-1.blogspot.com, så håll utkik där om ni är nyfikna!

Imorgon är min sista bloggdag här på kravallslöjd och då tänkte jag visa er min flossaväv som jag har tjatat om. Tyvärr har den blivit grovt försummad i veckan pga. alla förberedelser. Men jag planerar att kompensera den nästa vecka.

Bindningslära, broderimontering och förberedelser

Written by Elsa11. Posted in Elsa Olsson

Idag vaknade jag upp pigg och utvilad, och tur var väl det, för det har varit full fart hela dagen! Det hela började med 3 timmar bindningslära på Hv-skola. På bilden ser ni inslagscord typ 2! För er som inte är insatta i vävning kan jag berätta att bindningslära är själva teorin kring hur varp och inslagstrådar ska knytas upp och arrangeras för att binda som man vill och därmed bilda det tyg, mönster, eller den effekt man vill uppnå. Det är en hel vetenskap och ibland oerhört förvirrande. Mitt första år på HV upplevde jag det många gånger som väldigt obegripligt men i år har det gått betydligt bättre, tack och lov.

 Efter det åt jag en världens snabbaste lunch för att sedan sätta mig på spårvagen in till city och handla sjukt mycket kardborreband på Ohlssons tyger, närmare bestämt 6,2 meter. Väl tillbaka på HV spenderade jag några timmar i vävstolen. Dessvärre glömde jag ta kort på min flossa, men lovar att göra det imorgon!

På eftermiddagen tog jag med mig min klasskompis Ane ner i galleriet för att sy fast den mjuka delen av kardborren på super mario broderiet. Eftersom att det nu är våtspänt måste det hanteras försiktigt för att inte bli skrynligt och fult, vi löste det genom att Ane matade på broderiet från en rulle medans jag satt och sydde, allt för att undvika att det skulle hamna på golvet eller skrynklas ihop. Det var lite klurigt till en början men när vi väl kommit in i det gick det som smort!

Nu återstår bara att fålla överkanten, detta görs givetvis för hand. Det blir snyggast så, men tar också mycket längre tid. Sen ska jag och min broderilärarinna Gun att se om det går att hänga med hjälp av trådar eller om jag behöver montera den hårda sidan av kardborren på en list för att på så sätt spänna ut broderiet ordentligt… (Om detta låter rörigt så klarnar det nog när ni får se bilder på den färdiga monteringen.) Vill man se fler bilder på monteringsarbetet kan man besöka min arbetsblogg: www.supermariobrosworld1-1.blogspot.com.

Efter skolan gjode jag ett snabbt besök på lagerhaus där jag inhandlade lite saker inför vernissagen. Det här är min första ensamma utställning, tidigare har det alltid varit genom olika skolor och därmed har alla förberedelser delats upp på många personer. Det är mer jobb än vad man kan tro, upptäcker jag nu, men fördelen är ju att man får bestämma allt själv. Som tur är har jag fina klasskompisar som erbjuder sin hjälp och som jag kan besvära med frågor om vilka cupcakes som är godast och hurvida man måste servera vernissagevin eller får bjuda på saft istället om man känner för det. (Svaret på frågorna är kardemumma och ja!)

Det där med att inte räcka till…

Written by Elsa11. Posted in Elsa Olsson

Ibland blir det som bekant inte som man tänkt sig, idag hade jag tänkt vara på skolan och jobba vidare vidare på min flossa och sen sy montering på super mario broderiet. Men istället har jag varit hemma och kännt mig trött och hängig. Egentligen tror jag inte att jag är sjuk utan helt enkelt väldigt stressad. Vissa människor har ju en enastående förmåga att hantera stress, medans andra, som jag, får magkatarr.

Så istället för att visa er vad jag gjort under dagen tänkte jag skriva lite om mina tankar kring just detta. När tiden inte räcker till, när man vill tacka ja till saker fast man borde tacka nej. Jag har väldigt lätt att ta på mig för mycket, troligtvis för att jag sysslar uteslutande med saker som jag tycker är jätteroliga. Min teori är att det är lättare att ta på sig mer jobb och uppdrag än vad man mår bra av när man jobbar med saker som man tycker är roliga. Men jag tror att man måste, annars är risken stor att man börjar förknippa det man älskar med negativa känslor. Jag har ännu inte hittat något riktigt bra sätt att förhålla mig till detta, men har den senaste tiden börjat tacka nej och sa nyligen upp mig från mitt extrajobb, just för att det blev för mycket att kombinera med heltidsstudier. Min plan är att lägga den tiden på träning istället. Att träna är kanske det tråkigaste jag kan tänka mig, men ett nödvändigt ont om min kropp (särskilt rygg) ska orka med hantverksyrket.

Nu ska jag göra tidig kväll och vaknar förhoppningsvis upp utvilad och som mitt vanliga jag imorgon!

Det vore intresant att höra era erfarenheter och tankar kring detta, så kommentera gärna:)

Bloggstart

Written by Elsa11. Posted in Elsa Olsson

Hej och välkomna till min bloggvecka!

Jag tänkte börja med att presentera mig själv lite och dom projekt som jag tänkte låta er ta del av under veckan.

Jag heter alltså Elsa och bor i Stockholm. Där studerar jag vävning och konstsömnad på Hv-skola. Dom senaste 3 åren har jag arbetar på ett över 6-meter långt tv-spels broderi, som kravallslöjd tidigare skrivit om.

På Lördag är det vernissage och ni är alla varmt välkomna!
Så denna vecka kommer till stor del att ägnas åt montering och förberedelser inför detta event. Även lite bakning då jag planerer att bjuda på cupcakes.

Men jag kommer också att väva flossamatta, vilket är vad vi jobbar med just nu i skolan. Mattor alltså, att jag valt att väva just flossa beror helt enkelt på att jag tycker det är fantastiskt roligt. Inte så himla långt från trådräknat broderi heller, då man kan jobba med pixlar och rutnät på exakt samma sätt.

Så, på schemat står alltså utställning och flossavävning. Säkerligen dyker något mer upp också!

Vi hörs mer imorgon och tittar lite närmare på allt det här!